Kötelező értékelés

Bizonyára, nagyon sok embernek, ha azt a szót hallja, hogy kockázatértékelés, nagyon sok minden eszébe jut, de biztos vagyok benne, hogy nem egy, a vállalkozások számára kötelező feladatkör, melynek az a célja, hogy felmérje, melyik munkafázisban, folyamatban, melyik helyszínen milyen veszély fenyegetheti az alkalmazottakat vagy bármely dolgozóját, partnerét a vállalkozásnak. Ilyen szempontból tehát a kockázatértékelés egy kielemző feladat, mely során azonosítani tudjuk azokat a folyamatokat, gépeket, munkafázisokat, melyekre a munkavédelem területén kiemelkedő figyelmet kell szenteljünk. Ezzel tudjuk ugyanis elérni azt, hogy minimálisra csökkentsük annak a lehetőségét, hogy ezek a problémák, balesetek az azonosított munkafázisok, folyamatok területén be is igazolódjanak és megvalósuljanak.

Természetesen, ha valaki irodai tevékenységet folytat az idő nagy részében, vagy akár egészében, ez úgy tűnhet, hogy felesleges feladat, mely csak időt és energiát emészt fel, azonban ez nagyon sok esetben sajnos mégsem így alakul, ugyanis az irodai munkavégzés területén is találkoztunk már sajnos számtalan olyan nem várt eseménnyel, balesettel, melynek bekövetkezte hatalmas károkat, sokszor emberi egészséget követelt.

Természetesen azok a munkakörök, tevékenységek, melyek során veszélyes gépekkel, veszélyes helyszíneken, vagy mondjuk vegyi anyagokkal történik a munkavégzés nem kérdés, hogy kiemelt figyelmet kell szentelni mind a kockázatok szakszerű és pontos felmérésére, mind a munkavédelem területének feladataira. Ekkor tudhatjuk ugyanis teljes és tökéletes biztonságban a vállalatunk működését és munkavállalóink egészségét.

Ilyen szempontból tehát a kockázatértékelésnek számos részfeladatát különböztetjük meg, mely azonban mind egy nagy célt szolgál, hogy kiértékelésünkkel minél szélesebb körben és minél részletesebben megtervezhessük a munkavédelmi feladatokat és annak területeit. Nem elhanyagolható ez a terület egy vállalatnál sem, mert még ha azt is gondoljuk, hogy munkavállalóink biztonságban vannak, és a munkavédelem feladatköre felesleges törvényi előírás, ám amikor baj történik hirtelen mindig felértékelődik ez a feladatkör, tehát én személy szerint amondó vagyok, hogy aki előre gondolkodik maximális biztonságban érezheti nem csak magát és a vállalatát, hanem a munkavállalókat is egyaránt.