KIHIRDETTÉK AZ ARANYFESZT DÍJAZOTTAIT!

Az Arany János-emlékév keretében középiskolásoknak meghirdetett online rövidfilm fesztivál és verseny budapesti díjkiosztó gálájára több mint 100 résztvevő − diák és tanár − érkezett az ország különböző részeiről.

A díjakat és elismerő okleveleket a zsűri tagjai: Joós Andrea, Kemény Zsófi, Lábas Viki és Jurik Kristóf, valamint a támogatók képviselői adták át.

A verseny kiíróit kettős célkitűzés vezérelte az Aranyfeszt elindításakor: segíteni közelebb hozni Aranyt a középiskolai korosztályhoz, másrészt ösztönözni a képekkel és mozgóképekkel napi szinten kommunikáló középiskolás korosztály körében a vizuális kreativitást, elősegíteni a tudatos képi önkifejezést.

A pályázók a Premier kultcaféban

A hat hónapon keresztül tartó fesztivál két részből állt: a fődíjért versengő 18 filmből álló versenyprogram az előválogatók során a közönség szavazatai alapján állt össze. A verseny második részében a felkért szakmai zsűriJoós Andrea, élménypedagógus, tudománykommunikációs szakember; Kemény Zsófi, író, költő, slammer; Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője; Horváth Kristóf „Színész Bob”, slammer; Jurik Kristóf, Dargay Attila-díjas animációs filmrendező − értékelte a filmeket és döntött az Aranyfeszt Fődíjáról, valamint az egyéb díjakról és elismerésekről.

A zsűri – Lábas Viki, Jurik Kristóf, Joós Andrea és Kemény Zsófi

 

A szombat délelőtti díjátadóra megtelt Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tere, a Premier Kultcafé mozi nagyterme. Csejdy Réka projektvezető kiemelte, hogy Budapesten kívül 10 megyéből érkeztek nevezések, sőt Nagyszalontáról egy határon túli pályázat is részt vett a versenyben. Az elkészült munkákat közel 50.000-en látták az Aranyfeszt YouTube csatornáján.

A díjazottak értékes technikai felszereléseket kaptak a RESYSTEN Kft. támogatásával.

A LEGJOBB SZÍNÉSZI TELJESÍTMÉNY Díját FÓR LAURA (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium ARANYLILIOM csapata: tükör/interjú), a LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM DÍJÁT a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákja, KONDOR ÁRON: Miklós pedig indult a szokatlan útra… című videójának ítélte a zsűri.

Kondor Áron megkapja a díjat

Külön elismerésként Kondor Áront Horváth „Színész Bob” Kristóf felkérte, hogy készítsen animációt a Bob és Bobék Orchestra Toldi estjéhez.

A LEGJOBB RENDEZÉS DÍJÁT a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákja, BALLAGÓ DÁNIEL nyerte el a GOLD című háromrészes filmjével. A GASTON hang utómunka stúdió felajánlásával  a nyertesnek lehetősége nyílik ezen kívül arra, hogy következő filmjének hangfelvételét professzionális technológiai környezetben fejezhesse be, továbbá szűk vendégkörben a stúdióban levetíthesse.

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJÁT a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium diákja, ÁRKOSI IVETT nyerte el a Már nem vagyunk gólyák című filmjével. A film alkotásában részt vevők exkluzív belépőt nyertek a Csodák Palotájába.

Az ARANYFESZT FŐDÍJÁT a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Gimnázium és Kollégium LUDICRO csapatának Ágnes asszony feldolgozása nyerte el.

A Ludicro csapattagok

A zsűri ELISMERŐ OKLEVELEKET is kiosztott. Színészi teljesítmény kategóriában Szép Evelin Ágnes asszony (LUDICRO csapat) és Banka Tamás Toldi alakítását (Ballagó Dániel: GOLD) értékelte a zsűri kemelkedőnek. Animációs kategóriában Nyeste Zsolt vehetett át oklevelet A legszebb költő barátság című animációjáért. A legjobb filmnek járó fődíj kategóriájában a két elismerő oklevél került átadásra. A zsűri által kiemelt mindkét film – ARANYPINGVINEK: Tengeri-hántás és ARANYLILIOM csapat tükör/interjú – a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumból érkezett, ráadásul mindkét alkotás rendezője Barcsák Ágnes volt.

Barcsák Ágnes átveszi mindkét munkájáért az elismerő oklevelet

A KÖZÖNSÉGDIJAT a YouTube szavazáson legtöbb lájkot begyűjtő film, a DUBS 24/7 csapat Ágnes asszony című videójának alkotói, a salgórtarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola diákjai vehették át.

A közönségdíjas salgótarjáni DUBS 24/7 csapat

Kihirdetésre került még A LEGEREDMÉNYESEBB ISKOLÁK VERSENYÉNEK eredménye is. Az a két iskola, ahonnan a legtöbb nevezés érkezett az Aranyfesztre. a MÓRA Könyvkiadó Zrt.  100.000-100.000 Ft-os értékű könyvcsomagját nyerte el.

Az ajándékutalványt a Móra Könyvkiadó kommunikációs és marketing vezetője, Kovács Zsanett adta át a két nyertes intézmény: a makói József Attila Gimnázium és a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium képviselőjének.

 

Gratulálunk minden díjazottnak!